HomeBusinessLetecká přeprava psů: Co byste měli vědět před cestou

Letecká přeprava psů: Co byste měli vědět před cestou

Letecká přeprava psů letadlem může být pro majitele i jejich čtyřnohé přátele vzrušující, ale také stresující záležitostí. Cestování se psem si žádá pečlivé plánování a znalost pravidel a požadavků leteckých společností, aby se zajistilo bezpečné a pohodlné cestování. V tomto článku se zaměříme na klíčové informace a tipy, které byste měli zvážit před letem se svým psem.

1. Zjistěte pravidla letecké společnosti

Každá letecká společnost má svá vlastní pravidla a předpisy týkající se přepravy domácích zvířat, a proto je důležité je pečlivě prostudovat ještě před rezervací letenky. Obecně platí, že existují dvě hlavní možnosti, jak můžete svého psa přepravovat: v kabině (v letadle) nebo jako cargo (v nákladovém prostoru).

  • Přeprava v kabině: Většina leteckých společností umožňuje malým psům, aby cestovali s vámi v kabině, pokud jejich váha (včetně přepravky) nepřesahuje stanovený limit. Přepravka musí být schválená a musí splňovat specifické rozměry, aby se vešla pod sedadlo před vámi.
  • Přeprava v nákladovém prostoru: Pokud je váš pes větší než povolený limit pro kabinové zvíře, budete muset zvolit přepravu v nákladovém prostoru. Tento způsob přepravy vyžaduje speciální přípravu a výběr správné přepravky, která splňuje bezpečnostní normy.

Je důležité také zjistit, zda letecká společnost nepoužívá restrikce na konkrétní plemena, která by mohla mít problémy s dýcháním (např. brachycefalická plemena jako buldoček, mopslík nebo perský kocour). Mnoho leteckých společností tyto plemena zakazuje, nebo jim doporučuje přepravu pouze v kabině.

2. Zajistěte potřebné dokumenty

Před cestou je třeba zajistit, abyste měli všechny potřebné dokumenty pro svého psa. To může zahrnovat:

  • Veterinární osvědčení: Většina leteckých společností vyžaduje aktuální veterinární osvědčení, které potvrzuje, že je váš pes zdravý a má všechny potřebné očkování. Osvědčení by mělo být vystaveno v určitém časovém období před cestou (např. 10 dní).
  • Očkovací průkaz: Ujistěte se, že máte s sebou také očkovací průkaz vašeho psa, který dokládá, že je očkován proti vzteklině a dalším nemocem. V některých zemích mohou mít dodatečné požadavky na očkování.
  • Identifikační štítek: Je dobré mít na přepravce nebo obojku vašeho psa identifikační štítek s vašimi kontaktními informacemi, abyste mohli být snadno kontaktováni, pokud by se pes ztratil.

3. Příprava na cestu

Před cestou je důležité připravit psa na leteckou přepravu. Zde je několik tipů, které mohou pomoci:

  • Seznamte psa s přepravkou: Před odletem byste měli svého psa seznámit s přepravkou. Zkuste ji umístit do domácnosti a nechat psa, aby si na ni zvykl. Dejte mu tam oblíbené hračky a pamlsky, aby si přepravku oblíbil.
  • Ujistěte se, že pes je zvyklý na dlouhé pobyty v přepravce: Pokud váš pes není zvyklý být uzavřený, můžete s ním provádět krátké tréninkové sezení v přepravce, aby si na to zvykl.
  • Zajistěte pravidelný pohyb a hydrataci: Před cestou zajistěte, že se váš pes dostatečně vyvenčí a napije. Během dlouhé cesty je důležité, aby pes měl příležitost se uvolnit a napít.

4. Na letišti

Při příjezdu na letiště je dobré mít vše připravené. Zde je několik rad, jak se vyhnout stresu:

  • Přijďte s dostatečným předstihem: Vzhledem k tomu, že budete mít s sebou psa, je dobré přijít na letiště s dostatečným časovým předstihem. Zkontrolujte, jak brzy musíte být na letišti před odletem, abyste měli čas na odbavení a kontrolu.
  • Dbejte na bezpečnostní kontroly: Při bezpečnostní kontrole budete muset pravděpodobně vyndat svého psa z přepravky. Ujistěte se, že má obojek a vodítko a je pod kontrolou.
  • Sledujte pokyny personálu: V případě jakýchkoli dotazů nebo problémů se neváhejte obrátit na personál letiště nebo letecké společnosti. Ti vám mohou poskytnout další informace a pomoc.

5. Během letu

Pokud váš pes cestuje v kabině, ujistěte se, že máte vše potřebné pro jeho pohodlí:

  • Přepravka: Přepravka by měla být dobře větraná a zajištěná pod sedadlem před vámi. Během letu byste měli mít psa pod kontrolou a ujistit se, že se cítí pohodlně.
  • Hračky a pamlsky: Mějte s sebou oblíbené hračky a pamlsky, které mohou pomoci udržet psa klidného a zabavit ho během letu.

Pokud váš pes cestuje v nákladovém prostoru, je důležité se ujistit, že je dostatečně pohodlně ubytovaný v kvalitní a bezpečné přepravce. Mějte na paměti, že podmínky v nákladovém prostoru mohou být jiné než v kabině, a proto je dobré zvolit přepravku, která je dobře polstrovaná a odolná.

6. Po příletu

Po příletu je důležité se o svého psa postarat:

  • Zkontrolujte zdraví psa: Jakmile dorazíte na místo, ujistěte se, že váš pes je v pořádku a že nemá žádné známky stresu nebo úzkosti.
  • Dejte mu čas na přizpůsobení: Po dlouhém letu může být váš pes unavený a vyčerpaný. Dejte mu čas na odpočinek a zvyknutí si na nové prostředí.
  • Zajistěte dostatek vody a jídla: Po příletu nezapomeňte nabídnout psu čerstvou vodu a jídlo, aby se hydratoval a získal energii.

7. Zvažte alternativy

Pokud máte obavy z letecké přepravy psů, můžete zvážit alternativy, jako je například přeprava autem nebo vlakem. Tyto možnosti mohou být méně stresující a nabízejí více flexibility a pohodlí pro vašeho psa. Pokud je však letecká přeprava jedinou možností, důkladná příprava a znalost pravidel vám pomohou zajistit hladký průběh cesty.

Závěr

Letecká přeprava psů letadlem může být náročná, ale s pečlivým plánováním a přípravou můžete zajistit, že váš čtyřnohý přítel bude mít bezpečný a pohodlný let. Zjistěte si pravidla letecké společnosti, zajistěte potřebné dokumenty, připravte svého psa na cestu a dbejte na jeho pohodlí během letu. Pokud se důkladně připravíte, může být letecká přeprava psů se psem pozitivním zážitkem pro vás i vašeho mazlíčka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img